Etli Yemek Yapmanın Püf Noktaları



Et, birçok yemeğin ana maddesi olduğu gibi, diğer yemeklerde de kullanılabilen bir besin. Makarnadan kabuskaya kadar birçok yemekte lezzeti ve kıvamı sağlamak için kıyma kullanılması buna örnek gösterilebilir. Ancak etin yoğunluğu ve kıvamı da oldukça önemli. Etli yemeği gerçek anlamda lezzetli yapabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.

Takip ettiğim bir blogda et yemekleri nasıl lezzetli kılınır başlıklı bir yazıya rastladım ve oldukça faydalı buldum. Ama bu yazıda et yemeklerinden değil, makarna, kabuska gibi etli yemeklerden bahsedeceğim.   

Makarnada Et Nasıl Kullanılır?

Et, makarnada mutlaka sosla birlikte kullanılmalıdır. Örneğin kıymalı makarna yapılıyorsa mutlaka domates sosu kullanılması gerekir. Tavuk etinde ise beşamel sos uygun gidecektir. Ancak etin makarnada sos olmadan kullanılması durumunda, dengeli bir lezzet olmayacak ayrıca kıvamı kötü olacaktır.
Ancak sosun kıvamı da önemlidir. Eğer sos gereğinden fazla akışkan olursa dibe çökecek ve et makarnanın her yerine eşit olarak dağılmayacaktır. Sosun tıpkı iskender kebapta olduğu gibi krema kıvamında olmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede kıymanın makarnanın her yerine eşit biçimde dağılması sağlanabilir.

Sulu Yemeklerde Kıyma Kullanmak

Nohut, fasulye gibi baklagillerden yapılan sulu yemeklerde, kıyma nispeten yoğun kullanılabilir. Ayrıca kuşbaşı şeklinde doğranmış et de bu yemeklerde iyi gidecektir. Ancak bamya, kabuska, ıspanak gibi sebze yemeklerinde kıymayı çok yoğun kullanmamak gerekiyor. Bu yemeklerde kıymanın yoğun kullanılması sebzeden alınan tadı azaltacaktır.
Ayrıca kıyma, yemeğe katılmadan önce bir tavada salça ya da domates sosuyla kavrulmalıdır. Bu sayede yemeğin kıvamı daha iyi olur. Sebze yemeklerinde kuşbaşı et kullanılabilir ancak küçük boyutlarda kesilmesi gerekir.

Yorumlar