İskender Kebab Çeşitleri Nelerdir?

İskender, 1800’lü yıllarda Bursa’da ortaya çıkmış geleneksel bir yemek. Lezzetli ve nispeten kolay yapılabilen bir yemek olduğu için, ülkenin her yerinde farklı tariflerle yapılıyor. Bu yüzden onlarca farklı iskender kebab çeşitleri bulunuyor. Özellikle son yıllarda gerek evde gerekse lokantalarda yapılan farklı iskender çeşitleri mevcut.

Tavuklu İskender

Et yerine tavuk döner kullanılarak yapılan iskender son zamanlarda oldukça yaygın. Fiyatı daha ucuz olduğu için özellikle öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Son yıllarda en çok yapılan iskender kebab çeşitleri arasında yer aldığını da söyleyebiliriz. Ancak ucuz olduğu için dikkatli olmakta fayda var. Çünkü her yer aynı kalitede yapmıyor ve bazı yerlerde yapılan sağlıksız olabiliyor.

Köfteli İskender

İskender ile aynı biçimde hazırlansa da, döner yerine köfte kullanılıyor. Lokantalarda pek bulunan bir çeşit değil. Genellikle evde yapılıyor. Kolay yapılabildiği için tercih ediliyor. Ayrıca maliyeti de oldukça düşük. Kuru köfte ya da İnegöl köfte ile kolaylıkla hazırlanabiliyor.
Köfteli iskender tarifine ilerleyen zamanlarda yer vereceğiz. Ancak bir tüyo vermek gerekirse, köfteleri çiğ olarak alıp fırında domates sosu ile pişirmenizi tavsiye edebiliriz. Bu şekilde gerçekten lezzetli oluyor.

Kıymalı İskender

"Yalancı iskender" olarak da bilinen bu yemek Anadolu'da uzun yıllardır yapılıyor. Bunda döner yerine kıyma kullanılıyor. İyi yapıldığında gerçekten lezzetli olmasına karşın iskender kebab çeşitleri arasında en zor tarifin bu olduğunu söylemek mümkün. Çünkü kıymanın kıvamını tutturmak gerçekten zor olabiliyor. 

Yorumlar