Et, birçok yemeğin ana maddesi olduğu gibi, diğer yemeklerde
de kullanılabilen bir besin. Makarnadan kabuskaya kadar birçok yemekte lezzeti
ve kıvamı sağlamak için kıyma kullanılması buna örnek gösterilebilir. Ancak
etin yoğunluğu ve kıvamı da oldukça önemli. Etli yemeği gerçek anlamda lezzetli
yapabilmek için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.
Takip ettiğim bir blogda et yemekleri nasıl lezzetli kılınır başlıklı bir yazıya rastladım
ve oldukça faydalı buldum. Ama bu yazıda et yemeklerinden değil, makarna,
kabuska gibi etli yemeklerden bahsedeceğim.
Makarnada Et Nasıl Kullanılır?
Et, makarnada mutlaka sosla birlikte kullanılmalıdır.
Örneğin kıymalı makarna yapılıyorsa mutlaka domates sosu kullanılması gerekir.
Tavuk etinde ise beşamel sos uygun gidecektir. Ancak etin makarnada sos olmadan
kullanılması durumunda, dengeli bir lezzet olmayacak ayrıca kıvamı kötü
olacaktır.
Ancak sosun kıvamı da önemlidir. Eğer sos gereğinden fazla
akışkan olursa dibe çökecek ve et makarnanın her yerine eşit olarak dağılmayacaktır.
Sosun tıpkı iskender kebapta olduğu gibi krema kıvamında olmasına özen
gösterilmelidir. Bu sayede kıymanın makarnanın her yerine eşit biçimde
dağılması sağlanabilir.
Sulu Yemeklerde Kıyma Kullanmak
Nohut, fasulye gibi baklagillerden yapılan sulu yemeklerde,
kıyma nispeten yoğun kullanılabilir. Ayrıca kuşbaşı şeklinde doğranmış et de bu
yemeklerde iyi gidecektir. Ancak bamya, kabuska, ıspanak gibi sebze
yemeklerinde kıymayı çok yoğun kullanmamak gerekiyor. Bu yemeklerde kıymanın
yoğun kullanılması sebzeden alınan tadı azaltacaktır.
Ayrıca kıyma, yemeğe katılmadan önce bir tavada salça ya da
domates sosuyla kavrulmalıdır. Bu sayede yemeğin kıvamı daha iyi olur. Sebze
yemeklerinde kuşbaşı et kullanılabilir ancak küçük boyutlarda kesilmesi
gerekir.
Yorumlar
Yorum Gönder