Bursa’da yaşamanın en güzel yanlarından biri cantik yiyebilmek. İlk olarak Görükle’de
geçirdiğim öğrencilik yıllarında tanıştım bu pideyle. Daha sonra buraya
yerleşince müdavimi oldum. Eğer çok açsam ve acelem varsa ya da para harcamak
istemiyorsam hemen sokağın aşağısındaki kebapçıya gidip bir cantik sipariş
ediyorum. Diğer yandan bu pideyi evde yapması da oldukça kolay. Aşağıdaki
tarifi uygulayarak kolaylıkla yapabilirsiniz.
Malzemeler
· 2 su bardağı ılık su,
· 1 çay bardağı süt,
· 1 paket maya
· 1 tatlı kaşığı toz şeker,
· 1,5 tatlı kaşığı tuz,
· Yarım çay bardağı sıvı yağı,
· 1 adet yumurta akı,
· 5 su bardağı un
· Hamuru topaklamak için iki yemek kaşığı un.
Harç Malzemeleri
· 400 gr dana kıyma,
· 2 adet orta boy soğan (küp doğranmış)
· 1 adet kırmızı kapya biber (küp doğranmış)
· 7-8 adet ince ince doğranmış yeşil sivri biber,
· 2 adet orta boy küp doğranmış domates,
· 1 çay bardağı domates sosu (rendelenmiş domates de olabilir)
· Bir tutam ince ince doğranmış maydanoz,
· 1 tatlı kaşığı karabiber,
· 1 yemek kaşığı kekik,
· Kimyon (isteğe bağlı)
· 1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
Ayrıca pidenin kenarlarına sürmek için 1 yemek kaşığı
eritilmiş tereyağı ve 1 adet yumurta sarısı gerekiyor.
Hazırlanışı
Öncelikle kaba mayayı toz şeker, ılık su ve süt ile birlikte
karıştırmanız gerekiyor. Dilerseniz süt yerine sıvı krema da kullanabilirsiniz
ama sütle daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Karışımın üzerini havlu ya da
tülbentle örtüp 5-6 dakika kadar bekleyin. Güneşe koyarsanız daha kısa sürede
kabaracak ve pide yapmaya hazır hâle gelecektir. Yumurta akını, sıvı yağı ve
tuzu hamurun üzerine ilave edip karıştırın ve unu azar azar ilave edip hamur
kıvamına gelene kadar yoğurtmaya başlayın.
Bu süreçten sonra hamurun üzerine streç film örtüp 45 dakika
kadar bekletmeniz gerekiyor. Bu arada kıymalı harcı hazırlayarak işinizi
kolaylaştırabilirsiniz.
Kıymayla birlikte kapya biber, kuru soğan, domates,
rendelenmiş domates, maydanoz, tereyağı, sivribiber ve baharatları bir kaba
koyup iyice karıştırmanız gerekiyor. Daha sonra pide yapmak için mayalanan
hamurdan küçük portakal boyutunda parçalar koparınız.
Bu arada hamur elinize yapışacağı için elinizi biraz
unlamanızda fayda var. Ancak plastik eldiven kullanıyorsanız buna gerek yok.
Bezeleri tezgahın üzerine dizdikten sonra açın ve harçtan 2-3 yemek kaşığı
koyun. Harcı inceltilmiş hamurun ortasına eşit dağıtmaya dikkat etmelisiniz.
Son aşamada yumurta sarısını ve tereyağını sürüp önceden
ısıttığınız fırında pideleri 15 dakika kadar pişirmeniz gerekiyor. Üstleri kızarana
kadar pişirmeniz yeterlidir. Şimdiden afiyet olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder